29.11.2018

Red Velvet z kremem twarożkowym

Długo zbierałam się, aby upiec to ciasto.

Święta Bożego Narodzenia już czają się za rogiem, więc myślę, że to odpowiednia pora na ten wypiek:)

Ciasto stanowi doskonałą bazę do wszelkiego rodzaju tortów.
Jest na bazie oleju - ma dosyć wilgotną strukturę i długo zachowuje świeżość.
Właściwie nie trzeba go nasączać, ale można :)

Do swojej wersji użyłam kremu na bazie twarożku.
Lekko kwaskowaty smak doskonale współgra z konfiturą z dzikiej róży.

Polecam, ten deser na pewno zrobi wizualne i smakowe wrażenie na gościach!


krem twarożkowy

Red Velvet Cake z kremem twarożkowym
(składniki na tortownicę o średnicy 20cm)
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • 220 ml maślanki
  • 200 g cukru pudru
  • 300 g mąki pszennej
  • 10 g mąki ziemniaczanej
  • 5 g gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka barwnika w proszku
  • 70 ml wrzątku
Wszystkie składniki, poza wodą, umieszczamy w misie i miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na końcu wlewamy wodę i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h i 10 min. (do suchego patyczka)

Ciasto po upieczeniu chwilkę studzimy w formie.
Następnie wyjmujemy, dostudzamy na kratce i przekrawamy na blaty.
(jeśli urośnie nam garb, ścinamy go)

Krem twarożkowy + ganache + dodatki
  • 250 g serka Mój Ulubiony
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie)
  • ganache: 100g gorzkiej czekolady + 50 ml mleka + 40 g masła (rozpuścić w kąpieli wodnej)
  • ok. 1/2 szklanki konfitury z dzikiej róży
  • dekoracja: słonecznik w czekoladzie
Wszystkie składniki powinny być mocno schłodzone.
Wszystkie na raz umieszczamy w misie i miksujemy na gładki, puszysty krem.
Jeden blat ciasta smarujemy konfiturą i wykładamy na nią krem.
Przykrywamy drugim krążkiem ciasta.
Polewamy ganache i dekorujemy wg uznania.
Schładzamy min. 2h przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger