16.11.2018

Mleczny ryż z jabłkami

To jedno z dań z dzieciństwa.
Bywało u nas na jesienne i zimowe kolacje albo podwieczorki.

Sukcesem tego deseru jest dobrze ugotowany ryż.

I właściwie o to w tym przepisie chodzi.

Ryż jest kremowy, delikatny, puszysty, ale nie rozpada się.
W połączeniu z prażonymi jabłkami tworzą sycącą przekąskę.

Możecie oczywiście podać go z innymi, ulubionymi owocami bądź konfiturami.

Polecam!

Ryż na mleku z jabłkami
(składniki na 2 porcje)

  • 100 g ryżu okrągłego lub do arborio
  • 320 ml mleka (dokładnie tyle!)
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 55 ml wrzącego mleka (przygotować dodatkowo, do już ugotowanego ryżu)
  • do podania: prażone jabłka z cynamonem, świeże owoce, kleks śmietany
Mleko zagotować w garnku, wrzucić ryż i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 13 min. od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie dolać pozostałe 55 ml mleka, wsypać cukier i sól.
Całość wymieszać i gotować pod przykryciem jeszcze 5 min.
Wyłączyć palnik i pozostawić jeszcze 5 min. pod przykryciem.
Podawać z ulubionymi dodatkami.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam :) Zdecydowanie mój smak dzieciństwa!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger