20.11.2018

Daktyladki

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, ale dieta, ograniczenia zdrowotne itp. nie pozwalają nam na spożycie ogólnodostępnych frykasów.
Wtedy chętnie sięgamy po przepisy na fit słodkości.

Nieczęsto się u mnie pojawiają, choć na co dzień stawiam na zdrowy styl życia.

Niemniej, słodkości pozostają u mnie w wersji tradycyjnej, lecz najczęściej domowej ;)

Ale wracając do dzisiejszego przepisu - mam dla Was niebanalną recepturę na daktylowe czekoladki.

Nie ma w nich ani grama cukru :)

Są za to orzechy, ekspandowana jagła, kakao i masło orzechowe!

Zapraszam!
zdrowe czekoladki
Daktyladki 
(daktylowe pralinki, składniki na ok. 12-15 sztuk.)
  • 150 g suszonych daktyli
  • 100 ml wrzątku
  • 100 g masła laskowego Primavika
  • 70 g ekspandowanej jagły
  • 100 g posiekanych orzechów ziemnych (mogą być też włoskie lub laskowe)
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 40 g oleju kokosowego
  • 30 g syropu z agawy/kokosowego/klonowego/ lub miodu
  • duża szczypta soli
  • dodatkowe przyprawy, które można pominąć: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, chili
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 1h.
Blendujemy, stawiamy na palnik i maksymalnie odparowujemy (do momentu aż masa zacznie przywierać do dna).
Studzimy.
Do miski wsypujemy jagły, orzechy, kakao i przyprawy. Mieszamy.
Dodajemy masło orzechowe, olej kokosowy i puree daktylowe.
Całość mieszamy i formujemy dowolny kształt.
Można obtoczyć w gorzkim kakao.
Chłodzimy.

1 komentarz:

  1. Super opcja ;) Ja daktyle uwielbiam więc to idealna słodycz dla mnie.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger