03.10.2018

Tort Coco Jambo

Są smaki które idealnie ze sobą współgrają.

Należą do nich takie połączenia jak czekolada+pomarańcza, miód+mleko, jabłko+cynamon albo kokos+ananas <3

No i właśnie na ten ostatni smak postawiłam przygotowując tort imieninowy dla mojego Połówka.

Dzielę się z Wami, bo wyszło przepysznie!

Jedyne o czym należy pamiętać, to fakt, że tort MUSI być przechowywany w lodówce.
Kroić należy wyłącznie mocno schłodzony tort.
W innym razie sprawia to trochę kłopotu i kawałki ciasta nie prezentują się aż tak apetyczne.

To co!
Coco Jambo, ja-ja-je, he-jo!
Tort Coco Jambo (kokosowo-ananasowy)
(składniki na tortownicę 20 cm)

Ciasto kruche
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru pudru
  • 120 g zimnego masła
  • 150 g mąki pszennej T450
  • 25 g płatków migdałowych
  • 15 g gorzkiego kakao
  • 15 g wiórków kokosowych
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Podzielić na 2 równe części, każdą owinąć w folię i wstawić do lodówki na czas przygotowania bezy kokosowej.

Beza kokosowa
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 120 g cukru pudru
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 20 g mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Łyżka po łyżce dodawać cukier puder - ma powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa.
Na końcu wmieszać mąkę i wiórki kokosowe.
Tortownicę (spód i boki) wyłożyć papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 25 min.

Bezę wyjąć z piekarnika, wyciągnąć z formy i studzić na kratce.

Teraz podkręcamy temp. piekarnika do 200ºC.

Do wystudzonej, wyłożonej papierem tortownicy włożyć 1 kulkę ciasta kruchego.
Palcami wyrównać i piec ok. 25min.

Po upieczeniu delikatnie wyjąć krążek ciasta i studzić na kratce.

Dokładnie tak samo należy zrobić z drugą kulką ciasta.

Krem ananasowy
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 puszki drobno pokrojonych ananasów
Wszystkie składniki, poza ananasem, umieścić w misie i ubić na gładki, gęsty krem.
Podać pokrojonego ananasa i wymieszać.

Ganache czekoladowy + dodatki
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 30 g masła
  • wiórki kokosowe - do obsypania boków tortu (po schłodzeniu)
  • dekoracja - czipsy kokosowe + czub świeżego ananasa
Wszystkie składniki, poza wiórkami, rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.

Składanie tortu (w tortownicy):
Blat kakaowy --> 1/2 kremu ananasowego --> blat kakaowy --> pozostała część kremu --> beza kokosowa --> wstawić na ok. 2h. do lodówki, do schłodzenia --> wylać ganache --> chłodzić kolejne 5-6h, a najlepiej całą noc --> delikatnie okroić tort w tortownicy, odpiąć obręcz, wysunąć tort i obsypać jego boki wiórkami kokosowymi

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger