16.10.2018

Orkiszowa Wiewiórka

Dziś mam dla Was propozycję na sycące, wilgotne, jesienne ciasto.
Cynamonowy placek z zatopionymi orzechami, rodzynkami i kawałkami czekolady.

Raj dla wiewiórek :D

Idealne do kawy czy nawet na drugie śniadanie!
Dzięki dodatkowi oleju oraz jabłek długo zachowuje świeżość.

Polecam "orkiszową wiewiórkę"!
No musicie je upiec!

ciasto orkiszowe
Orkiszowa Wiewiórka
(składniki na formę 28x18 cm)
  • 2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm)
  • 2 szkl. mąki pszennej orkiszowej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g rodzynek
  • 50g posiekanej czekolady
  • 100 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej - do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu
  • wiórki kokosowe - do posypania ciasta
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania ciasta.
Całe jaja ubić wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą masę (ubijać ok. 8-9min.).
Ciągle miksując wlać olej.
Mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Na końcu wrzucić jabłka, odsączone rodzynki oraz orzechy.
Całość wymieszać łopatką kuchenną.
Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka)

Gotowe ciasto wystudzić w formie.
Posmarować masą kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi.

ciasto z jabłkami
wiewiórka

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger