16.10.2018

Orkiszowa Wiewiórka

Dziś mam dla Was propozycję na sycące, wilgotne, jesienne ciasto.
Cynamonowy placek z zatopionymi orzechami, rodzynkami i kawałkami czekolady.

Raj dla wiewiórek :D

Idealne do kawy czy nawet na drugie śniadanie!
Dzięki dodatkowi oleju oraz jabłek długo zachowuje świeżość.

Polecam!
No musicie je upiec!
Orkiszowa Wiewiórka
(składniki na formę 28x18 cm)
  • 2 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę 1x1 cm)
  • 2 szkl. mąki pszennej orkiszowej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżka kakao
  • 80 g rodzynek
  • 50g posiekanej czekolady
  • 100 g grubo posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
  • 1/2 puszki masy kajmakowej - do posmarowania wierzchu ciasta po upieczeniu
  • wiórki kokosowe - do posypania ciasta
Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia na czas przygotowania ciasta.
Całe jaja ubić wraz z cukrem pudrem ubić na puszystą masę (ubijać ok. 8-9min.).
Ciągle miksując wlać olej.
Mąkę, proszek, sodę, cynamon i kakao przesiać bezpośrednio do masy jajecznej i zmiksować na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Na końcu wrzucić jabłka, odsączone rodzynki oraz orzechy.
Całość wymieszać łopatką kuchenną.
Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 170ºC
Czas: ok. 65 min. (do suchego patyczka)

Gotowe ciasto wystudzić w formie.
Posmarować masą kajmakową i posypać wiórkami kokosowymi.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger