25.09.2018

Szarlotka odwrócona

Przyszła jesień, no cóż.
Trzeba to przyjąć na klatę.

A skoro jesień, to czas na pyszności z jabłkami w roli głównej.

Przygotowałam dla Was szarlotkę odwracaną, jednogarnkową.

Upiekłam ją w garnku żeliwnym - eksperyment udany!
Ciasto po okrojeniu właściwie samo wyskoczyło z garnka!

Szarlotka jest wilgotna i sycąca, ale nie jest gliniasta, bardziej jak babka ucierana ;)

Składniki na ciasto zblendowałam, jabłka uprażyłam w garnku, a nie wylałam ciasto - wszystko szybko i nie trzeba brudzić sterty naczyń!

Polecam!

Wpis napisany we współpracy z marką Staub.
Szarlotka odwrócona
(składniki na garnek żeliwny lub tortownicę o średnicy 24 cm)
  • 4 małe jabłka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Jabłka myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda i kroimy w kostkę.
Wrzucamy do garnka, dodajemy cynamon i rozprowadzamy dokładnie po dnie garnka lub tortownicy. Odstawiamy.

Ciasto
  • 170 g roztopionego i wystudzonego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 190 g mąki pszennej T450
  • 60 g zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, pekan)
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do powstania gładkiej masy.
Można to zrobić przy pomocy blendera kielichowego, bądź malaksera. 
Miksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto wylać na jabłka, do garnka (nie trzeba niczym wykładać) lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 165ºC
Czas: ok. 65-70 min. (do suchego patyczka)

Po upieczeniu całkowicie wystudzić.
Następnie okroić delikatnie przy brzegu i odwrócić tak, aby ciasto wypadło np. na kratkę do studzenia.
Przed podaniem oprószyć sowicie cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger