05.09.2018

Owsianka czekoladowo-pomarańczowa

Gdy nastają chłodniejsze dni nabieram ochoty na korzenne dodatki - cynamon do kawy i ciast, kardamon do herbaty i... pierniczki do owsianki :)

Takie śniadanie to bomba energetyczna!
Zapewni nam sił przez dłuuuugi czas.

Do tego jedno z moich ulubionych połączeń smakowych - czekolada plus pomarańcza.

To miseczka istnej kremowej rozpusty!

#appetytnakopernika #fckopernik
Owsianka czekoladowo-pomarańczowa
(składniki na 2 małe lub 1 dużą porcję)
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 200 ml wody
  • 2 pierniczki o smaku pomarańczowym FC Kopernik
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 30 g czekolady mlecznej
  • do dekoracji: 1/2 pokruszonego pierniczka, kawałki pomarańczy, kandyzowana skórka pomarańczowa
Do rondelka wsypać płatki, zalać wodą i sokiem pomarańczowym.
Podgrzewać na wolnym ogniu, zagotować.
Dodać kakao, czekoladę, miód i pokruszony pierniczek.
Całość dokładnie wymieszać, w razie zbyt gęstej struktury należy dolać wrzątku.
Gorącą owsiankę przełożyć do miseczek.
Udekorować, podawać na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger