20.09.2018

Krem a'la Nutella

Pytacie czy przetwarzam w tym roku?

Tak!

I chciałabym się z Wami podzielić przepisem na najgenialniejsze smarowidło.

Czekoladowo-orzechowy krem na bazie owoców.

U mnie ze śliwek, ale możecie użyć jabłek, gruszek lub miksu tych trzech.

Niebo w gębie!!
Krem a'la Nutella
(składniki na 1l smarowidła)
  • 1,5 kg owoców (śliwek, jabłek lub gruszek)
  • 100 g posiekanej mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 100 g zmielonych orzechów (u mnie pekan)
  • 2 tubki mleka skondensowanego (łącznie 300 ml)
  • cukier do smaku, jeśli stwierdzicie, że krem jest mało słodki - dałam 2 łyżki
Owoce umyć, odpestkować i umieścić w garnku z grubym dnem.
Podgrzewać aż puszczą dużo soku.
Zagotować i gotować aż skórka zacznie odchodzić.
Gorące owoce zblendować.
Teraz odparowć do pożądanej konsystencji (po dodaniu składników i przestudzeniu krem jeszcze zgęstnieje) - odparowywałam ok. 50 min.
Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, tak aby czekolada porządnie się rozpuściła.
Gorący krem przekładać do słoików i pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger