04.07.2018

Kremówka na krakersach

Kremówka na krakersach?
Solonych?
TAK!

Dwa pyszne kremy schowane w warstwach kruchych ciastek...
Mmmm.

Dla przełamania słodyczy, jedną warstwę krakersów posmarowałam dżemem rokitnikowym.
To naprawdę do siebie pasuje!

Wypróbujcie koniecznie!
Kremówka na krakersach
(składniki na formę 28x18cm)

Masa budyniowa
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40g)
  • 250 ml mleka 
  • 3 łyżki cukru
  • 1 foliowy woreczek spożywczy
200 ml mleka zagotować z cukrem.
W pozostałych 50 ml rozpuścić proszek budyniowy.
Wlać do gorącego mleka, całość zagotować na wolnym ogniu.
Gorący budyń natychmiast przykryć foliowym woreczkiem spożywczym (aby nie zrobił się kożuch).
Odstawić do osiągnięcia temperatury pokojowej (budyń nie może być zimny, np. wyjęty z lodówki).

Ważne!
Budyń i masło mają mieć taką samą temperaturę.
Ja zawsze przygotowuję budyń późnym wieczorem, a rano robię krem.
Budyń zostawiam na blacie kuchennym do osiągnięcia temperatury pokojowej.
Również wieczorem wyjmuję na blat masło.

Masło ubijamy ok. 5 min. (aż stanie się wyraźnie jasne)
Następnie dodajemy po łyżce budyniu, po każdej miksując tylko do połączenia się składników.
I tak do ostatniej łyżki budyniu.
Masa przygotowana w ten sposób jest puszysta i się nie warzy :)

Masa śmietankowa
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 3-4 łyżki cukru pudru (w zależności jak słodkie desery lubicie)
Wszystkie składniki (tak, wszystkie na raz) umieszczamy w wysokie misie i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na gęsty krem.

Dodatki
  • 1 paczka krakersów (paczka o wadze 175g)
  • 200 g dżemu z rokitnika
  • ok. 50 g uprażonych płatków migdałowych
  • kilka białych bezików
Składanie ciasta:
krakersy --> cała masa budyniowa --> krakersy --> cały dżem rokitnikowy --> 2/3 masy śmietankowej --> krakersy --> pozostała masa śmietankowa -- prażone migdały --> kruszone beziki

Ciasto należy chłodzić min. 12h przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Wczoraj zrobiłam a dzisiaj podałam dzieciom. Ciasto jest przepyszne, dobrze, że przezornie zrobiłam podwójną ilość, dzieci brały dokładkę i mogłam jeszcze im dać po kawałku na wynos.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger