21.06.2018

Pudding a'la Belriso

Genialny deser w obecnie panujące upały.
Świetnie pasują do niego świeże owoce, a zimą musy, powidła czy sos czekoladowy.

Kremowy budyń połączony z białym ryżem okrągłym tworzą idealny pudding.

Latem jem go po długim chłodzeniu w lodówce, a zimą tuż po przygotowaniu, na ciepło.

Polecam gorąco!
Pudding ryżowy a'la Belriso
(składniki na 3-4 porcje)
  • 1 woreczek białego ryżu okrągłego Risana + szczypta soli + 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń wanilliowy w proszku (40g, bez cukru)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • dodatki: świeże borówki + dżem rokitnikowy
Do rondelka wlewamy ok. 2 szklanki wody. 
Wsypujemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru waniliowego.
Doprowadzamy do wrzenia.
Wrzucamy woreczek z ryżem i gotujemy 16 min. pod przykryciem.
Do drugiego garnka wlewamy 250 ml mleka, wsypujemy oba rodzaje cukrów i doprowadzamy do wrzenia.
W pozostałych 150 ml mleka rozrabiamy proszek budyniowy.
Do gotującego mleka wlewamy płyn z budyniem.
Gotujemy na wolnym ogniu do zgęstnienia.
Zestawiamy z palnika.
Wsypujemy ugotowany ryż.
Całość mieszamy do połączenia się składników i przekładamy do miseczek.
Można jeść na ciepło lub zimno.
Podawać z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger