27.06.2018

Owocowa "bublanina"

Bublanina (ang. bubbly/bubble cake) to czeskie ucierane ciasto jogurtowe na bazie mąki krupczatki.

Doskonale sprawdza się w sezonie owocowym, ponieważ możemy "utopić" w nim wszelkie letnie skarby - porzeczki, maliny, truskawki, czereśnie czy, tak jak ja, jagody.

Ciasto jest wilgotne, a zarazem puszyste.
Bardzo smakuje dzieciom.

Można je zabrać na wszelkie imprezy "pod chmurką".

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Polecam!
Bublanina
(składniki na formę 28x18)
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 60 g jogurtu greckiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 150 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno.
Ciągle miksując dodawać łyżka po łyżce cukier puder.
Następnie, nadal miksując, dodawać po 1 żółtku.
Masa powinna być gęsta i jasna.
Następnie, wciąć miksując wlewamy wąską strużką olej.
Wlewamy ekstrakt waniliowy i wsypujemy skórkę z cytryny.
Na 2 tury dodajemy połowę przesianej z proszkiem mąki i połowę jogurtu - po każdym dodaniu mieszamy delikatnie szpatułką kuchenną tylko do połączenia się składników.
Ciasto wlewamy na wyłożoną papierem blaszkę.
Na wierzch wykładamy owoce.

Pieczenie: 
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 35  min. (do suchego patyczka)

Nie należy piec ciasta dłużej, ponieważ się wysuszy.
Przed podaniem warto oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger