22.05.2018

Wafle kokosowo-migdałowe

Przepisy na wafle cieszą się na blogu sporym powodzeniem.

Znajdziecie u mnie:
wafle grylażowewafle śmietankowewafle kakaowe oraz wafle z galaretką

Dzisiaj podrzucam Wam kolejny, pyszny przepis na wafle...

kokosowo-migdałowe!

Część z nich pokroiłam w kostki i obtoczyłam w białej czekoladzie - wyglądają jak eleganckie praliny.

Pozostałego wafla podzieliłam na klasyczne romby.

Zapraszam!
Wafle kokosowe
  • 6 wafli suchych (24x29 cm) Cukry Nyskie
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka krowiego/roślinnego (płynnego)
  • 150 g mleka w proszku
  • 150 g cukru
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 70 g wiórków kokosowych
Masło, cukier i mleko umieszczamy w garnku.
Powoli podgrzewając i mieszając rozpuszczamy całkowicie masło i cukier.
Wsypujemy wiórki i migdały.
Dokładnie mieszamy.
Na końcu wsypujemy mleko w proszku - mieszamy do dokładnego połączenia się składników.
Gorącą masą przekładamy wafle.
Obciążamy (np. deską) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Porcjujemy wg uznania..
Część wafla kroimy na 2x2 cm sześciany.
Zatapiamy je w rozpuszczonej białej czekoladzie i dekorujemy uprażonymi wiórkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger