08.05.2018

Truskawkowe tiramisu

Truskawkowe tiramisu to orzeźwiający, pięknie prezentujący się deser w słoiczku.

Świetnie się sprawdzi na przyjęciach rodzinnych - każdy dostanie swoją porcyjkę.

Moje słoiczki wylądowały na stole przy okazji spotkania babyshower ;)

Połączenie włoskiego kawowego deseru ze świeżymi owocami to doskonała letnia kompozycja smaków.

Koniecznie spróbujcie!
Truskawkowe tiramisu
(składniki na ok. 8 słoiczków)

  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • mini biszkopty
  • ok. 120 ml mocnej kawy (zaparzonej i wystudzonej)
  • ok. 100 ml likieru tiramisu/kawowego/jajecznego
  • gorzkie kakao
  • 10 truskawek zblendowanych na puree
Serek, śmietankę i cukier umieszczamy w misce.
Wszystko razem miksujemy na gładki, gęsty krem.
Krem przekładamy do worka cukierniczego (krem szprycowałam dużą tylką Wilton 1A).
Szykujemy słoiczki, w których warstwowo układamy:
2 łyżki likieru --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> 3 łyżki puree truskawkowego --> biszkopty namoczone w kawie --> oprószamy kakao --> krem śmietankowy --> oprószamy kakao
Desery chłodzimy min. 2h przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger