30.05.2018

Słodkie oczka

Proponuję Wam wyśmienite ciasto z rurkami waflowymi.

Jest proste w przygotowaniu i bez pieczenia.

Kolejne warstwy ciasta to herbatniki kakaowe, krem mleczny, rurki, karmel i przepyszny czekoladowy ganache.

Ciasto świetnie prezentuje się w przekroju - na pewno zaskoczycie nim swoich gości :)
Ciasto "oczka"
(składniki na formę 28x18)

Krem mleczny
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g mleka w proszku
Śmietankę, serek i cukier umieszczamy w misie i całość ubijamy na gładki krem.
Dosypujemy mleko w proszku i krótko miksujemy (do połączenia się składników).

Ganache czekoladowy
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej na gładką polewę.
Odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia.

Dodatki
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka o wadze 397 g)
  • 1 paczka rurek waflowych z kremem kakaowym (o wadze 280 g)
  • 1 paczka herbatników kakaowych (o wadze 200 g)
  • ok. 2/3 szklanki mleka (do nasączenia herbatników)
Wykonanie

Herbatniki nasączamy w mleku i układamy w formie.
Na nie wykładamy 1/2 kremu mlecznego.
Następnie układamy rurki waflowe.
Ponownie wykładamy pozostały krem mleczny.
Na krem wyciskamy kajmak (najlepiej zrobić to szprycą/workiem z tylką, nie musi być równo, kajmak się "rozleje").
Przykrywamy kajmak nasączonymi herbatnikami.
Wierzch polewamy przestudzonym ganachem.
Chłodzimy w lodówce całą noc lub min. 6-8h.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger