14.05.2018

Sernik z mozaiką rabarbarową

Świat opanowały tarty z fantazyjnie ułożonymi kawałkami rabarbaru.

Znajdziecie tarty budyniowe, jogurtowe, z bezą czy kremem migdałowym.

Moją propozycją wypełnienia jest aksamitny sernik z kokosową nutą.
Spód stanowi kruche ciasto kokosowe :)

Uwierzcie mi, że kokos i rabarbar idealnie ze sobą współgrają.

Śmiało możecie dać więcej rabarbaru, możecie układać przeróżne wzory - dajcie się ponieść wyobraźni!

POLECAM!
Tarta sernikowa z rabarbarem
(składniki na 35x11)

Ciasto kruche
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki kokosowej lub krupczatki
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 50 g zimnego, pokrojonego w kostkę masła
  • 30 g masła orzechowego z wiórkami kokosowymi Primavika
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 1 żółtko (białko wykorzystujemy do masy)
  • 50 g cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko zagnieść ciasto.
Uformować kulę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1h.
Po tym czasie wyjąć ciasto, wyłożyć nim formę i piec z obciążeniem.

Pieczenie I
Temperatura: 190ºC
Czas: 12 min. (następnie należy zdjąć obciążenie i piec kolejne 7 min.)

Na podpieczony, gorący spód wyłożyć masę sernikową, a na wierzchu ułożyć kawałki rabarbaru.

Dodatki
  • ok. 2 wąskie łodygi rabarbaru (użyłam tylko różowych części)
  • 1 łyżka cukru do zasypania rabarbaru
Rabarbar pokroić w dowolne kształty (warto przemyśleć wzór wcześniej) i zasypać cukrem na czas przygotowania masy sernikowej. 
Odstawić.

Masa sernikowa
  • 250 g serka ricotta lub twarożku sernikowego (np. Mój Ulubiony)
  • 45 g cukru
  • 10 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 1 białko (które zostało z przygotowania ciasta)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 20 g roztopionego i przestudzonego masła
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować na gładką masę.
Wylać na gorący, podpieczony spód.
Ułożyć fantazyjnie rabarbar, nie wciskając go w masę.
Ponownie piec.

Pieczenie II
Temperatura: 150ºC
Czas: 45 min.

Studzić w formie.
Następnie wstawić do lodówki na ok. 1h przed podaniem.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger