05.04.2018

Wafle grylażowe

Kiedyś słyszałam o cukierkach grylażowych.
I o ciastkach grylażowych od Cichowskich.
Niestety ani pierwszych, ani drugich nie było mi dane ich skosztować.

Babcia podpowiedziała mi, że cechą charakterystyczną cukierków były chrupiące orzeszki.

Słownik podpowiedział mi, że "grylaż" to stopiony cukier z siekanymi orzechami, w stosunku 1:1.

I na tym moje poszukiwania na jakiś czas się zakończyły.

Jednak...

Niedawno trafiłam w Czechach na grilážky - wafelki przełożone masą kajmakową właśnie z grylażem.
No i przepadłam - jakie to było pyszne!!

Postanowiłam odtworzyć ich smak - śmietankowo-karmelowy z zatopionymi kawałkami orzechów.
Smakują jak Werther's Original w wersji soft z orzechami <3

Trochę z nimi roboty, ale uwierzcie mi, że smak wynagradza trudy przygotowania.
Wafle z masą grylażową
  • 4-5 wafli suchych (użyłam prostokątnych)
  • 250 g posiekanych orzechów ziemnych niesolonych (lub innych - włoskich, pekan, laskowych, migdałów)
  • 250 g cukru
  • 250 g masła
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • szczypta soli
Cukier rozpuszczamy na bardzo wolnym ogniu i karmelizujemy.
Powoli wlewamy mleko skondensowane i mieszamy do powstania gładkiej masy.
Dodajemy masło i doprowadzamy do jego całkowitego rozpuszczenia.
Na końcu dodajemy orzechy - dokładnie mieszamy.
Gorącą masą przekładamy wafle.
Na przełożone wafle kładziemy deskę, a na nie obciążenie (np. garnek z wodą).
Pozostawiamy na ok. 2h do stężenia, a następnie dowolnie porcjujemy.
Przechowujemy w lodówce (po wyjęciu wafel jest miękki, po schłodzeniu nie twardnieje!).

2 komentarze:

  1. Wow, ale bosko wyglądają :) Nie przepadam za waflami, ale te bym zjadła.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger