20.04.2018

Michał

Ciasto na bazie murzynka oraz kremu z cukierkami Michałki :)

Przyjemny "zamulacz" do gorzkiej kawy.

Jeśli upieczecie go w tortownicy stanie się pysznym tortem!

Polecam zarówno na weekend, jak i na wielkie okazje!
Ciasto Michał
(składniki na blaszkę 28x18 cm lub tortownicę o średnicy ok. 22 cm)
  • 125 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl. mleka/wody
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40  min.

Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.


Krem michałkowy + dodatki
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 12 sztuk cukierków typu Michałki (pokruszonych)
  • ok. 90 ml wody z 3 łyżkami soku z cytryny (do nasączenia)
  • 2-3 sztuki cukierków typu Michałki pokrojonych w plasterk
  • czekoladowa posypka
Serek, śmietankę i cukier puder umieścić w misce.
Ubijać do powstania gładkiego, gęstego kremu.
Dodać pokruszone Michałki i wymieszać.
Nasączyć blaty ciasta ponczem.
1/2 kremu wyłożyć na spód ciasta, przykryć drugim blatem, wyłożyć drugą część kremu.
Wyrównać, udekorować plastrami cukierków oraz posypką.
Schłodzić przed podaniem ok. 3-4h, a najlepiej całą noc.


2 komentarze:

  1. wspaniały przepis, bardzo kuszące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny przepis! Muszę to ciasto kiedyś zrobić!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger