11.04.2018

Marcepanowa krajanka twarogowa

Wiosną, gdy tylko pojawią się na drzewach pierwsze kwiaty i pąki, mamy ochotę na lżejsze desery.

I taka właśnie jest ta krajanka - delikatna, cytrusowa masa marcepanowo-twarogowa na leciutkim biszkopcie.
Między warstwami wsad z prażonych jabłek.

Ciasto kroję w podłużne prostokąty, jak batoniki.
Można je zabrać na piknik czy grilla.

Polecam bardzo!
Marcepanowa krajanka twarogowa
(składniki na blaszkę 28x18 cm)

Prażone jabłka
  • 2-3 duże jabłka
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na dużych okach tarki i smażymy do odparowania wody.

Biszkopt
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 2 łyżki cukru (40g)
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej (30g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (10g)
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Ciągle miksując powoli wsypywać cukier.
Następnie wrzucać po 1 żółtku, po każdym dokładnie miksując.
Na końcu dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Gdy wstawiamy biszkopt do piekarnika, rozpoczynamy szykowanie masy twarogowej.

Pieczenie
Temperatura 180ºC
Czas: ok. 12-15 min. (do zezłocenia)

Studzić w blaszce.
Po wystudzeniu wyjąć z blaszki, odkleić papier i wsadzić ponownie do blaszki.

Masa twarogowo-marcepanowa
  • 200 g twarożku Mój Ulubiony
  • 50 g masy marcepanowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki przyprawy do sernika
  • 1 jajko (osobno białko i żółtko)
  • 50 ml śmietanki 30%
Białko ubić na sztywno. Odstawić.
Twarożek, żółtko, mąkę, skórkę, przyprawę i śmietankę umieścić w misce i zmiksować na gładką masę.
Do masy twarogowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Marcepan rozkruszyć do kubeczka i podgrzać w mikrofali (powinien być mocno ciepły).
(jak dodacie go do twarożku, to niestety się nie rozbije, próbowałam).
Do marcepanu dodać 2-3 łyżki masy twarogowej i wymieszać na gładką masę.
Półpłynny marcepan dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać.

Na upieczony biszkopt wyłożyć prażone jabłka.
Na nie wylać masę twarogową.

Pieczenie
Temperatura 160
Czas: 65 min. 

Studzić w blaszce. Schłodzić przez ok. 2-3h.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger