14.03.2018

Sernik fistaszkowy

Lubicie masło orzechowe?

W takim razie ten sernik będzie dla Was ucztą!

Fistaszkowy, kremowy, z solonymi orzeszkami i karmelem.

Orzeszkowa eksplozja smaków gwarantowana!
Sernik fistaszkowy
(składniki na tortownicę o średnicy 19cm)

Spód
  • 125 g markiz orzechowych
  • 50 g posiekanych solonych orzeszków arachidowych
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
Ciastka wraz z nadzieniem zblendować z masłem na piasek.
Dodać orzeszki. Wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wsypać "piasek", wyrównać i docisnąć.
Odstawić do schłodzenia i w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
  • 500 g sera twarogowego (użyłam Mój Ulubiony)
  • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 150 g masła orzechowego (koniecznie 100% orzechów, bez dodatku cukru)
  • 180 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 budyń toffi
Białka ubić na sztywno.
W drugiej misce umieścić pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Dodać białka i delikatnie wymieszać. 


Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: 60 min.

Gotowy sernik pozostawić do całkowitego wystudzenia w formie.

Wierzch
  • 1/2 puszki masy kajmakowej czekoladowej
  • garść solonych orzeszków arachidowych
Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzeszkami.
Schłodzić w lodówce min. 2h. 

1 komentarz:

  1. Czy ja lubię masło orzechowe? Ja kocham! I sernik też, a więc to coś idealnego dla mnie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger