07.03.2018

Proziaki

Proziaki to bułeczki na bazie zsiadłego mleka i sody oczyszczonej.
Są smażone na suchej patelni.

Stanowią świetny dodatek do gulaszy, leczo i zup.

Śmiało możecie je też posmarować dżemem, kremem czekoladowym albo masłem czosnkowym.

To prosty i fajny dodatek do obiadu albo nietypowa przekąska na imprezę.
Polecam!
Proziaki
(składniki na ok. 30-35 małych placków)
  • 480 g mąki pszennej tortowej
  • 400 g zsiadłego mleka/kefiru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na gładkie ciasto.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 min., aby odpoczęło.
Podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm.
Wykrawać placki, np. szklanką.
Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 6-7 min. (przykryte ściereczką).
Smażyć na złoto na suchej patelni.

4 komentarze:

  1. Czemu należy je pozostawiać do wyrośnięcia skoro nie zawierają drozdyd?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawierają sodę oczyszczoną, która też spulchnia ciasto :)

      Usuń
    2. Soda reaguje z kwasem czyli kwaśnym mlekiem lub kefirem i zaczyna bąbelkować więc w pewnym sensie ciasto rośnie przez pewien czas.Takie wyrastanie powoduje że proziaki są bardziej pulchne.A propos ,robiłam je dwa dni temu i są przepyszne :-) Dziękuję Cake Caprice za fajny przepis ;-)

      Usuń
    3. Dziękuję za pomoc w wytłumaczeniu :) Cieszę się, że Panu/Pani smakują! :) Bardzo mi miło!

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger