29.03.2018

Mini-mazurki bakaliowe

Tradycja w niektórych rejonach Polski mówi, że nie ma Wielkanocy bez mazurków.
W moim rodzinnym domu nie było mazurków.

Jednak nie byłabym sobą, gdybym nie pokusiła się o ich upieczenie.

W zeszłym roku kosztowałam ich po raz pierwszy.

To zdecydowanie moje smaki!

Dlatego też i w tym roku zaserwuję je jako świąteczny deser.

W wersji mini, bo wiecie, że lubię takie przekąski na jeden kęs ;)

Wpis powstał we współpracy z firmą Bakalland.
Mini-mazurki bakaliowe
(składniki na ok. 24 sztuki mazurków pieczonych w foremce na mini-muffinki)
  • 50 g mieszkanki bakaliowej Bakalland
  • 50 g orzechów włoskich
  • 30 g masy marcepanowej
  • 1 jajko rozm. L
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 20 g roztopionego masła
Orzechy włoskie zmielić. Mieszkankę bakaliową posiekać.
Bakalie wrzucić do miski, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Odstawić.

Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 70 g cukru pudru 
Ciasto wyjmujemy i podsypując mąką wałkujemy na ok. 2-3 mm.
Dopasowujemy naczynie (np. filiżanka do espresso) i wykrawamy kółka niewiele większe niż średnice otworów w blaszce na minimuffinki.
Wylepiamy krążkami otwory blaszki.
Wstawiamy do lodówki na ok. 10-15 min.
Gdy babeczki się schłodzą nadziewamy je po brzegi masę bakaliową.


Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: 19-20 min.

Gotowe mazurki dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (3-4 kostki wystarczą).

https://bakalland.pl/produkt/bakalland/mieszanka-bakaliowa/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger