27.03.2018

Jogurtowa babka czekoladowa

Najprostsza, najszybsza, wilgotna, sycąca, pyszna zarówno pierwszego jak i piątego dnia, moooocno czekoladowa babka!

To będzie hit tegorocznych świąt wielkanocnych.

Możecie ją upiec w formie z kominkiem lub w długiej keksówce.

Polana czekoladą i owinięta w folię spożywczą długo zachowuje świeżość.

Wszystkie składniki na raz miksujemy w misie i gotowe.
Ważna jest tylko kolejność ich umieszczania w misce.

Koniecznie wypróbujcie!!
Jogurtowa babka czekoladowa
(składniki na dużą formę na babkę z kominkiem lub dużą keksówkę 12x35. 
Pomniejszając składniki o 1/3 można upiec w mniejszych foremkach)
  • 75 ml mleka/wody
  • 3 całe jajka
  • 270 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 150 g dżemu/powideł (użyłam powideł śliwkowych)
  • 195 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
  • 225 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60 g gorzkiego kakao
  • 270 g przesianej mąki pszennej tortowej
Wszystkie składniki umieszczać w misie w wymienionej wyżej kolejności.
Najpierw składniki płynne, później suche.
Zmiksować na jednolitą, gładką masę.
Nie ubijać długo, wystarczy tylko dokładnie połączyć składniki.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 1h 20min. (do suchego patyczka), po pierwszych 50min. należy przykryć babkę folią aluminiową, aby się nie spaliła z wierzchu

Po upieczeniu pozostawić w formie na 2-3min., wyjąć i studzić na kratce.

Polewa czekoladowa + dodatki
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka masła
  • kolorowa posypka
Wszystkie składniki, poza posypką, rozpuścić w kąpieli wodnej.
Poczekać do zgęstnienia polewy, obsmarować babkę za pomocą pędzla (najlepiej malarskiego). 
Od razu posypać posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger