26.02.2018

Tort czekoladowo-pomarańczowy

Na zewnątrz siarczyste mrozy.
Tu -12, tam -9. B r r r r r r!

Trzeba sobie osłodzić te chłodne dni i wieczory!

Skoro sezon na pomarańcze nadal trwa, proponuję pyszny, wilgotny i sycący wypiek na bazie gotowanej pomarańczy.

Gotowana w całości (ze skórką) nada ciastu intensywnego aromatu i smaku.
Koniecznie w połączeniu z kremem czekoladowym.

To jedna z moich ulubionych kombinacji - czekolada + pomarańcza.
Lubicie?

To wypróbujcie ten przepis! :)

P.S: pomarańcza musi być dojrzała, najlepiej z cienką skórką.
Wtedy, po ugotowaniu, nie będzie gorzka i nie nada wypiekowi goryczki.

Torcik czekoladowo-pomarańczowy (z gotowaną pomarańczą)
(składniki na tortownicę o średnicy 19cm)
  • 1 dojrzała pomarańcza (o wadze ok. 250 g)
  • 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g gorzkiego kakao (lub mąki ziemniaczanej dla uzyskania jasnego ciasta)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Pomarańczę wyszorować, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem do miękkości (ok. 1h-1h15min. - aby sprawdzić czy jest miękka wbijamy w nią widelec).
Po ugotowaniu wyjąć z wody, wystudzić i zblendować na puree (jak zostaną drobne kawałki, to nic).
Białka ubić ze szczypta soli, następnie, łyżka po łyżce, dodawać cukier.
Powstanie gęsta i błyszcząca masa.
Dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Dodać puree pomarańczowe i delikatnie wymieszać łopatką kuchenną.
Następnie dodać przesianą mąkę, proszek oraz kakao.
Wymieszać tylko do połączenia się składników.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem i obsypać mąką.

Pieczenie
Temperatura: 175ºC
Czas: 60 min.

Po upieczeniu wystudzić całkowicie w formie.
Następnie ściąć nierówny i spękany wierzch (ok. 1-2 cm) i pokruszyć go do miseczki.
Przygotować krem czekoladowy.

Krem czekoladowy + dodatki
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Powinna się schłodzić do temperatury pokojowej, ale nie stężeć.
Śmietankę ubić na sztywno, dodać do niej czekoladę i połączyć.
Wyłożyć na ciasto. 
Posypać okruchami i skórką pomarańczową.
Schłodzić ok. 2 h., aby krem dobrze stężał.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger