02.02.2018

Solony karmel

Mmmmmmmmmmmmmniam, to jest obłędny sos!

Karmelowy z nutką soli.

Sól genialnie podkreśla słodko-maślany smak sosu.

Idealny do lodów, naleśników, gofrów, ciast, deserów.

Koniecznie zróbcie!
Sos "solony karmel"
(składniki na ok. 1/2 szklanki sosu)
  • 65 g cukru białego (ale jak macie trzcinowy to jest jeszcze lepszy!)
  • 25 g masła
  • 35 ml śmietanki 30%/36%
  • 1/2 łyżeczki soli
Cukier wsypać na suchą patelnię.
Na wolnym ogniu doprowadzić do rozpuszczenia się cukru (nie mieszać w trakcie rozpuszczania! Można potrząsać patelnią).
Nie doprowadzać cukru do wrzenia, ani mocnego przyrumienienia - nabierze goryczy i karmel nie będzie się już do niczego nadawał.
Gdy tylko cukier się roztopi i nabierze lekko bursztynowego koloru, zestawić patelnię z palnika i dodać najpierw masło (będzie skwierczeć, a cukier stwardnieje), postawić na palnik, podgrzewać i ciągle mieszać do rozpuszczenia się cukru.
Następnie wlać śmietankę i sól.
Podgrzewać do rozpuszczenia się soli i powstania gładkiej, lejącej masy.
Jeśli zdarzy się, że w sosie będą grudki, należy gorący przelać przez sitko.
Gotowy sos przelać do naczynia.
Po wystudzeniu zgęstnieje.
Wpis napisany we współpracy ze sklepem www.tarkaimiarka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger