20.02.2018

Sernik Nutella

Dawno zastanawiałam się jak wypadnie połączenie sernika z Nutellą.

W końcu postanowiłam go upiec.

Wyszło niebiańsko!

Chrupiący (!!!) spód na sucharkach, kremowy ser oraz warstwa serowo-nutellowa.

Całość skąpana pysznym ganache z mlecznej czekolady i Nutelli!

Polecam baaaaaaardzo!

Sernik Nutella
(składniki na tortownicę 19cm)

Spód
  • 9-10 sucharków
  • 140 g Nutelli
  • gorzkie kakao do posypania papieru w tortownicy
Sucharki zblendować albo rozbić tłuczkiem do mięsa (uprzednio umieszczając je w woreczku).
Dodać Nutellę i połączyć.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Posypać gorzkim kakao.
Włożyć spód, wyrównać i docisnąć.
Schłodzić w lodówce podczas przygotowania masy serowej.

Masa serowa
  • 450 g sera Mój Ulubiony (SDM Wieluń)
  • 50 ml mleka skondensowanego słodzonego (z tubki)
  • 50 ml śmietanki 30%/36%
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka
  • 1 budyń waniliowy/śmietankowy
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 czubata łyżka Nutelli
Białka ubić na sztywno.
W drugiej misce umieścić pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.
Dodać białka i delikatnie wymieszać.
Odjąć 3 łyżki masy twarogowej i dodać do niej czubatą łyżkę Nutelli.
Wymieszać do połączenia się składników.

Uwaga!
Teraz należy wyjąć z lodówki spód!
Przełożyć go (wraz z papierem) na docelową paterę/talerz i ponownie wstawić do lodówki.

Tortownicę wyłożyć nowym papierem do pieczenia (tylko spód).
Wylać najpierw jasną warstwę, a na nią delikatnie wyłożyć warstwę ciemną.

Pieczenie
Temperatura: 160ºC 
Czas: 65 min.

Po upieczeniu całkowicie wystudzić sernik w formie.
Następnie delikatnie okroić brzeg i wyjąć ser.
Delikatnie odkleić papier do pieczenia i przełożyć ser na schłodzony spód.

Polać polewą :)
Przechowywać w lodówce.

Ganache z mlecznej czekolady z Nutellą
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 80 ml śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżka Nutelli
Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Mieszać do zgęstnienia polewy.
Polać sernik. Schłodzić.

4 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger