06.02.2018

Magdalenki karmelowe

Jak tylko przyszły do mnie te foremki, wiedziałam co z nich powstanie.

M A G D A L E N K I !

Biszkoptowe ciastka - proste i szybkie w przygotowaniu.
Za to baaaardzo efektownie i apetycznie wyglądające.

Karmelowy smak zawdzięczają dodatkowi solonego karmelu oraz brązowego cukru.

Są wyśmienite!
Koniecznie wypróbujcie!

Zapraszam!
Magdalenki karmelowe
(składniki na ok. 10 dużych sztuk ciastek)
  • 40 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 20 g cukru białego
  • 20 g cukru dark muscovado
  • 40 g mąki pszennej typ 450 
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki karmelu (w zamian można użyć miodu) 
Masło z karmelem roztopić w rondelku.Odstawić do przestudzenia.
Jajko, sól i cukier ubijać na puszystą masę ok. 5-7min.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać szpatułką.
Wlać masło z karmelem i delikatnie wymieszać.

Foremki wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Nakładać ciasta do 3/4 wysokości foremki.

Pieczenie
Temperatura: 210ºC
Czas: ok. 9-10 min. (do zezłocenia)

Ciasta ostrożnie wyjąć z foremek, podważając np. wykałaczką i studzić na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub podać je z sosem karmelowym.
Wpis napisany we współpracy ze sklepem www.tarkaimiarka.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger