17.01.2018

Wafle z mlekiem w proszku

Przepis na te andruty (zwane także pischingerem), dała mi ciocia.
Zawsze gościły u niej na stole przy jakichś uroczystościach.

Kakaowo-mleczne, słodkie i baaaaaaaaardzo wciągające.

Zjadasz jednego i od razu sięgasz po kolejnego.

Ale, w końcu mamy karnawał, trochę kalorii nie zaszkodzi ;)
Przecież zaraz się wytańczy! :)
Wafle kakaowo-mleczne
  • 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych (5-6 blatów)
  • 200 g masła/margaryny
  • 25 g gorzkiego kakao
  • 125 g mleka w proszku
  • 125 g cukru pudru
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier - podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać kakao, wymieszać.
Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać.
Gorącą masą przekładać wafle.
Obciążyć poskładany andrut - przykryć deską, a na nią ustawić np. garnek żeliwny.
Pozostawić pod obciążeniem na min. 1-2h.
Pokroić wedle uznania.

3 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger