23.01.2018

Wafle śmietankowe

Mam dla Was przepis na wafle z kremem na bazie śmietanki w proszku.

To kolejny frykas z czasów PRLu.
Wielu osobom kojarzy się jako "smak dzieciństwa".

Nadzienie do złudzenia przypomina mleko skondensowane.

Są szybkie w przygotowaniu i dobrze się porcjują.

Zapraszam!
Wafle śmietankowe
  • 1 paczka wafli/andrutów suchych tzw. tortowych (6-7 blatów)
  • 200 g śmietanki typu Cremona (w proszku) lub mleka w proszku
  • 125 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
Masło, cukier i śmietanę umieścić w rondelku.
Powoli podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Zestawić z ognia.
Dodać śmietankę w proszku i zmiksować. 
Jeśli będą grudki, to przetrzeć krem przez sitko.
Smarować blaty waflowe.
Obciążyć (deską a na nią np. garnek żeliwny) i zostawić do sklejenia się na ok. 1-2h.

2 komentarze:

  1. czy moze byc zwykły wafel

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że mowa właśnie o tzw. tortowych vel suchych. Występują w wersji okrągłej, prostokątnej czy kwadratowej :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger