30.01.2018

Minicroissanty

Dzisiaj Dzień Croissanta!

Mam dla Was przepis na domowe ciasto półfrancuskie.

Jest czasochłonne, to trzeba przyznać, ale warto je przygotować!

Jak wiecie lubię wersje "mini" (na blogu są minimakowce, minieklerki, miniptysie...).
Dziś do grona dołączają minicroissanty.

Podałam je z konfiturą jagodową.
Będą też jednak pyszne na wytrawnie.

Polecam!

Croissanty - ciasto półfrancuskie (przepis podstawowy)
(składniki na ok. 650g gotowego ciasta)
Baza:
  • 250 g mąki pszennej
  • 30 g roztopionego masła
  • 120 ml wody
  • 1/5 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić na gładkie ciasto.
Będzie przypominało ciasto na pierogi.
Owinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2h.

Następnie przygotować:
  • 230 g roztopionego masła
  • mąkę do podsypywania
  • 1 rozmącone jajko
Masło przelać do naczynia wyłożonego folią spożywczą o wymiarach ok. 20x20cm.
Schłodzić w lodówce do zastygnięcia.

Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 24x44cm.
Na połowie ciasta wyłożyć maślany prostokąt.
Przykryć go drugą częścią ciasta, zlepić boki.
Rozwałkować na grubość ok 0.5cm.
Złożyć 1/3 ciasta z jednej strony (ku środkowi), a na to kolejną 1/3 z drugiej strony.
Podsypać mąką i ponownie rozwałkować.
Ponownie złożyć.
Owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 1.5-2h.
Następnie powtórzyć czynność (od rozwałkowania na 0.5cm do schłodzenia na 1.5-2h) jeszcze 7 razy.
Po ostatnim złożeniu ciasto jest gotowe do użycia.
Można je mrozić (surowe).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5-6mm, kroimy ostrym nożem na trójkąty i zwijamy (niezbyt ciasno, żeby mogło się rozwarstwić) w rogaliki.
Smarujemy rozmąconym jajkiem.
Gotowe croissanty umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 200ºC
Czas: ok. 20-21 min. (do zezłocenia)

Rogaliki studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger