03.01.2018

Eliksir z owoców dzikiej róży

Po przymrozkach, najczęściej w okolicach Nowego Roku, wybieram się na spacer, aby zebrać owoce dzikiej róży.

Takie przemarznięte, miękkie.

Z nich robię pyszny koncentrat różany.

Na wzmocnienie :)
Eliksir z owoców dzikiej róży
  • 1,5 l słoik owoców dzikiej róży
  • 250 ml wódki
  • 250 ml spirytusu
  • 2-3 łyżki miodu
Pełny słoik owoców dzikiej róży zalać alkoholami i odstawić w ciemne miejsce na ok. 2-3 tyg.
Po tym czasie dodać miód, wstrząsnąć i odstawić na kolejny tydzień.
Po tym czasie przepuścić wszystko przez wyciskarkę wolnoobrotową.
Jeśli nalewka będzie za gęsta (ma być jak ajerkoniak) należy dolać wódki. 
Przelać do butelki.
Przechowywać w lodówce do 2 mcy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger