07.12.2017

Przyprawa do sernika

Większość z Was będzie w te święta piekła serniki.
Na kruchym cieście, na krakersach, królewskie, japońskie, gotowane.

Sama też na pewno jakiś przygotuję.

Wszystkim nam przyda się zatem aromatyczna przyprawa do sernika.
Na bazie skórek cytrusowych, kardamonu, imbiru i wanilii.
Znakomicie podkreśli smak sera - nie będzie mdły i bez wyrazu.

Przygotujcie ją już dziś, aby nabrała charakteru do momentu użycia :)
 Przyprawa do sernika
  • 1/2 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 mandarynki
  • skórka otarta z 2 dużych cytryn
  • 1 laska wanilii
  • 2/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
Cytrusy wyszorować i osuszyć.
Zesterem lub na tarce o drobnych oczkach zetrzeć skórkę.
Wanilię rozciąć i wydrążyć nasionka.
Nie wyrzucać pozostałej osłonki!
Do miski wsypać cukier, skórki, nasionka wanilii wraz z laską, kardamon i imbir.
Wszystko dokładnie wymieszać, a następnie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nienagrzanego piekarnika na całą noc (aby skórki się ususzyły).
Następnego dnia wsypać całość do słoiczka.
Przyprawa jest od razu gotowa do użycia, jednak po ok. 2 tyg. nabierze większego aromatu.

Stosowanie: na 1 kg twarogu używać 1 czubatą łyżeczkę przyprawy.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger