20.12.2017

Masa z mielonego maku

Domowa masa makowa spędza niektórym z nas sen z powiek.
Najczęściej słyszę argument "Ach, nie mam maszynki do mielenia", a jak już macie, to jest to dla Was dosyć czasochłonne, a w całym ferworze przygotowań każda minuta jest cenna ;)

Wzięłam się na sposób i od kilku lat przygotowuję w domu masę z mielonego maku (zdjęcia poniżej).
Przygotujecie ją naprawdę ekspresowo, a gwarantuję, że smakiem nie odbiega od tej mielonej w maszynce.

No i oczywiście macie pewność, że znajdą się w niej najlepsze składniki, takie które lubicie.
Bez cukru i ulepszaczy :)
Masa z maku mielonego 
(z przepisu uzyskamy ok. 350 g gotowej masy makowej, najczęściej przygotowuję od razu podwójną porcję)
  • 200 g maku mielonego
  • 210 ml mleka lub wody (masa na mleku jest bardziej kremowa, dla mnie smaczniejsza)
  • 50 g rodzynków
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g grubo posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów, pekan)
  • 3-4 łyżki miodu (użyłam Miodu Sufletu Pomarańcza)
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 1-2 białka - dodajemy do masy tuż przed zamiarem upieczenia wypieku
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 min.
Mak wsypujemy do garnka z wrzącym mlekiem/wodą.
Niemal natychmiast mak wsiąknie mleko/wodę.
Dodajemy masło i miód, mieszamy.
Dodajemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Zestawiamy z palnika. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka - dzięki nim mak nie będzie się rozpadał, kruszył ani odstawał od ciasta.
Delikatnie mieszamy.
Masa jest gotowa do przekładania makowców, strucli, bułeczek, babeczek, i innych :) 

-------------------------------------------------------------------------------------------
 (przykłady maku mielonego; zdjęcia z Sieci)

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger