22.12.2017

Mini-makowce

W tym roku zamiast makowca upiekę te oto babeczki.
Takie na jednego kęsa :)

Wykonacie je w formie do mini-muffinek.

Są niezwykle urodziwe i wbrew pozorom proste w wykonaniu!

Zatopiona wewnątrz kulka marcepanowa podkreśla bożonarodzeniowy charakter tych mini-makowców.
Kruche babeczki z makiem i marcepanem
(składniki na 24 babeczki)
  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 70 g cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

Masa makowa + dodatki
  • 100 g suchego maku mielonego
  • 105 ml mleka lub wody (masa na mleku jest bardziej kremowa, dla mnie smaczniejsza)
  • 25 g rodzynków
  • 40 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25 g grubo posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, migdałów, pekan)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropli aromatu migdałowego
  • 1 płaska łyżeczka masła
  • 1 białko
  • 100 g kartofelków marcepanowych przekrojonych na 4 części każdy
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15-20 min.
Mak wsypujemy do garnka z wrzącym mlekiem/wodą.
Niemal natychmiast mak wsiąknie mleko/wodę.
Dodajemy masło i miód, mieszamy.
Dodajemy odsączone rodzynki, skórkę pomarańczową, orzechy i mieszamy do połączenia się składników.
Zestawiamy z palnika. Studzimy.
Do wystudzonej masy dodajemy ubite na sztywno białka - dzięki nim mak nie będzie się rozpadał, kruszył ani odstawał od ciasta.
Delikatnie mieszamy.


Ciasto wyjmujemy i podsypując mąką wałkujemy na ok. 2-3 mm.
Dopasowujemy naczynie (np. filiżanka do espresso) i wykrawamy kółka niewiele większe niż średnice otworów w blaszce na minimuffinki.
Wylepiamy krążkami otwory blaszki.
Wstawiamy do lodówki na ok. 10-15 min.
Gdy babeczki się schłodzą wkładamy w każdą z nich 1/4 kartofelka marcepanowego, na niego po brzegi masę makową i na końcu 1/2 migdała.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 19-20 min.

Studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger