29.12.2017

Babeczki z orzechami

Pyszne!
Oszałamiające!
Wyśmienite!

Świetnie się sprawdzą jako słodka przegryzka na przyjęcie sylwestrowe.

Kruche ciasto wypełnione przepysznym orzechowym nadzieniem.

Polecam je przede wszystkim z orzechami laskowymi, możecie jednak użyć innych - włoskich, pekan, migdałów, nerkowców.

Na jeden kęs.
Słodka chwila zapomnienia...
Kruche babeczki z orzechami laskowymi
(składniki na 24 babeczki)
  • 200 g mąki
  • 125 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12%/18%
  • 70 g cukru pudru
Wszystkie składniki zagnieść w gładką kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1h w lodówce.

Masa orzechowa + dodatki
  • 110 g zmielonych orzechów + 24 całe orzechy
  • 1/2 szkl. cukru dark muscovado
  • 1 łyżka brązowego rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 jajko
  • 20 g roztopionego masła
Wszystkie składniki, poza całymi orzeszkami, umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się składników.

Ciasto wyjmujemy i podsypując mąką wałkujemy na ok. 2-3 mm.
Dopasowujemy naczynie (np. filiżanka do espresso) i wykrawamy kółka niewiele większe niż średnice otworów w blaszce na minimuffinki.
Wylepiamy krążkami otwory blaszki.
Wstawiamy do lodówki na ok. 10-15 min. 
Gdy babeczki się schłodzą nadziewamy je po brzegi masę orzechową i wtykamy całego orzeszka.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 19-20 min.

Gorące babeczki wyciągamy z formy (przekręcamy w formie i podważamy wykałaczką) i studzimy na kratce.

inspiracja: www.mojewypieki.com

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger