29.11.2017

Babka cytrynowa

Klasyczna ucierana babka cytrynowa z cytrynowym lukrem.
Moje chłopaki bardzo ją lubią.

Jest wilgotna, delikatna i sycąca.

Pyszna z kubkiem herbaty earl grey.
Babka cytrynowa
(składniki na keksówkę 26x12 cm)

1 szklanka = pojemność 250 ml
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
Masło utrzeć z cukrami.
Dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując.
Wlać sok z cytryny oraz skórkę.
Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Połączyć.
Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 45-50 min.

Studzić w formie. 
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger