06.10.2017

Sernikobounty

Wariacja na temat popularnego batonika Bounty oraz sernika gotowanego.

Połączenie jest niesamowite - kremowa warstwa twarożkowa, delikatna warstwa kokosowa, wszystko to wyłożone na ciemnych herbatnikach i zwieńczone czekoladowym ganache.

I to wszystko bez pieczenia!

Sernikobounty poleca się na weekend!

Sernikobounty
(składniki na formę 27x17)

  • 1 opakowanie herbatników (użyłam Petit Beurre Blacky Cukry Nyskie)

Warstwa kokosowa
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 130 ml śmietanki 30%/36%
  • 30 g masła
Masło, czekoladę oraz śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.
Wsypać wiórki, wymieszać, wyłożyć na warstwę herbatników.

Warstwa serowa
  • 200 g serka Mój Ulubiony
  • 20 g budyniu waniliowego
  • 75 ml mleka
  • 1 roztrzepane jajko
  • 40 g masła
  • 3 łyżki cukru
Budyń rozpuścić w mleku. Odstawić.
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na kolejną warstwę herbatników.

Ganache
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 60 ml śmietanki 30%/36%
  • 20 g masła
Wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewając rozpuścić.
Pozostawić do zgęstnienia i polać wierzch ciasta.

Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.

9 komentarzy:

  1. Ale to musi byc pyszne ... A ten serek to taki twarogowy czy jaki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,to taki serek twarogowy, firmy Wieluń. Nie ma sobie równych!

      Usuń
    2. Tak, używam wiaderkowego "Mój Ulubiony" z Wielunia.

      Usuń
  2. Mmmm ale piękne ciasto <3 A sernik i bounty w jednym musi smakować magicznie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda cudnie! Na pewno zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger