25.10.2017

Pieczone jabłka z twarożkiem

Jesienne podwieczorki to szarlotki, rozgrzewające kisiele oraz pieczone jabłka.

Ten ostatni z deserów przygotowuję w trwającym na jabłka sezonie co najmniej raz w tygodniu.
Jest sycący i śmiało może zastąpić kolację.

Bardzo ważne jest, aby dobrze przygotować twarożek - stanowi on wyśmienite połączenie z pieczonym jabłkiem.

Owoce upiekłam w genialnym naczyniu żaroodpornym firmy Staub.
Ta solidna, ceramiczna brytfanna upiecze dla Was wszelkiego rodzaju crumble, clafoutis, a także klasyczne ciasta.

Naczynia można używać do 300°C.
Podgrzejecie w nim potrawy w mikrofalówce, a następnie umyjecie w zmywarce.

Produkt występuje w szerokiej gamie kolorystycznej - na pewno znajdziecie formę w pasującym do Waszej kuchni kolorze.

Post napisany we współpracy z ballarini.pl

Pieczone jabłka z twarożkiem
  • 6 dużych jabłek
  • 200 g twarożku Mój Ulubiony lub ricotta
  • 50 g rodzynek
  • 1/5 łyżeczki kardamonu
  • skórka otarta z 1/4 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • cukier cynamonowy do obtoczenia jabłek (2 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu)
Jabłka umyć, osuszyć i ściąć kapelusz w 2/3 wysokości.
Wydrążyć gniazda nasienne (np. małą gałkownicą lub miarką do kawy)
Wierzch jabłek obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Twarożek utrzeć z miodem, dodać kardamon, skórkę i rodzynki - wymieszać.
Nadzienie wypełniać otwory w jabłkach.
Przygotowane owoce wstawić do naczynia żaroodpornego.

Pieczenie:
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 40 min.


Podawać na gorąco.

3 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger