18.10.2017

Jabłecznik de luxe

Sezon na jabłka aż prosi się o nową szarlotkę.

Był już klasyczny jabłecznik na kruchym cieście, szarlotka na biszkopcie, w słoiczkach oraz Wasz ulubiony "poduszkowiec" z połówkami jabłek.

Dzisiejszy wypiek to połączenie murzynka, prażonych jabłek z galaretką, karmelu oraz cieniutkiej warstwy śmietankowej.

Wersja wypaśna, a przy tym prosta i niedroga w przygotowaniu.


Jabłecznik de luxe (na murzynku)
(składniki na formę 27x17)
  • 125 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl. mleka/wody
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40  min.

Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.


Warstwa jabłkowa
  • 5 dużych jabłek
  • 1 galaretka o smaku pomarańczowym
  • cukier (opcjonalnie)
Jabłka obrać, pokroić w kostkę (1x1 cm) i wrzucić do garnka.
Prażyć do częściowego rozpadu jabłek.
Do smażących się jabłek wsypać galaretkę.
Wyłączyć palnik, dokładnie wymieszać i gorącą masę wyłożyć na blat kakaowy i przykryć go od razu kolejnym.

Warstwa karmelowa i śmietankowa 
  • 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka o wadze 400 g)
  • 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wrzątku. Odstawić.
Śmietankę ubić, jedną łyżkę śmietanki wymieszać z żelatynę (czyli zahartować) i wlać do ubitej śmietanki.
Wierzch ciasta posmarować karmelem i wyłożyć masę śmietanową.
Wstawić do lodówki na min. 2 h.

1 komentarz:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger