12.10.2017

Ekstrakt migdałowy

Dziś mam dla Was propozycję na wykorzystanie pestek np. z pigwowca.
Z owoców przygotujecie przepyszną nalewkę, a z pestek, poza likierem a'la Amaretto, domowy ekstrakt migdałowy.

Pestki m.in. pigwowca, pigwy czy jabłek zawierają amigdalinę, która wydziela migdałową woń.
Zalane alkoholem stworzą cenną przyprawę - aromat migdałowy.

Kilka kropel ekstraktu wzbogaci smak kremów do tortu, pierników czy ciasteczek.

Na pewno przyda się w kuchni w okresie świątecznym :)

Polecam!
Ekstrakt migdałowy
  • 1/2 szkl. pestek z pigwowca
  • 2/3 szkl. alkoholu (użyłam spirytusu oraz brązowego rumu)
Świeżo wydrążone pestki zalać alkoholem.
Odstawić w ciemne miejsce na ok. 2 mce.
Dodawać do wypieków, deserów i kremów.

2 komentarze:

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger