14.09.2017

Owsiane crumble ze śliwkami

Tak rozpoczynam jesień - od kokilki z ciepłymi owocami pod zdrowszą, bo owsianą, kruszonką.
Aromat korzennych przypraw, który uwalnia się podczas pieczenia otula całe mieszkanie.

Chrupiąca, maślana kruszonka idealnie współgra z jesiennymi owocami - śliwkami, jabłkami, gruszkami i nektarynkami.

Pyszny deser na nadchodzące długie wieczory.

Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl
W sklepie Garneczki.pl trwa wyprzedaż sezonowa (nawet do -50%), skorzystajcie z okazji i zaopatrzcie się w artykuły kuchenne!
Owsiane crumble ze śliwkami
(składniki na 4 kokilki o poj. ok. 200 ml)
  • 10 śliwek
  • 2 średnie jabłka
  • 2 nektarynki
  • 2 małe gruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
Owoce umyć. W razie potrzeby obrać.
Pokroić ostrym nożem w kostkę. Wlać miód i przyprawy.
Odstawić. 

Kruszkonka
  • 25 g mąki owsianej
  • 45 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki umieścić w misie i rozcierając w palcach łączyć je ze sobą w grubsze kawałki.
Odstawić.

Ciasto
  • 20 g mąki owsianej
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g zimnego masła
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i za pomocą szpatułki posiekać, a następnie szybko zagnieść ciasto.
Wstawić na 30 min. do lodówki.
Przygotować kokilki (ramekiny).
Następnie, rozwałkować ciasto na podsypanym mąką blacie, wyciąć kokilką 4 kółka, umieścić je w naczyniach i nakłuć widelcem.
Ciasto pieczemy pod obciążeniem - używamy do tego kulek ceramicznych lub suchej fasoli/ciecierzycy/ryżu/grochu.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: 10 min.

Uwaga!
Po tym czasie zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze ok. 5 min. - do zezłocenia.
Wyjąć kokilki, wypełnić je przygotowanymi owocami i posypać kruszonką.
Ponownie piec.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC
Czas: ok. 35 min. (do zezłocenia)

Podawać na ciepło.

 Szklana deska do serwowania - piękny marmurowy wzór!
Oraz podkładki pod gorące naczynia (https://www.garneczki.pl/produkty/podkladki-pod-kubek,839).
 Siekacz do ciasta kruchego.
 Pojemna szklana miska. Kupisz tutaj.
 Ceramiczne obciążniki - dzięki nim ciasto upiecze się równomiernie, bez garbów i bąbli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger