29.09.2017

Markizy z kremem dyniowym

To mój jesienny hit!
Nie spodziewałam się, że wyjdzie tak wyśmienicie.

Połączenie kruchych kakaowych ciasteczek z kremem na bazie purée dyniowego, masła orzechowego i miodu, to istne niebo w gębie.

Stemple na tym cieście odbijają się idealnie i zachowują swój kształt.

No po prostu musicie tego spróbować!
Polecam baaaaaaaaaaaardzo!

Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl


Markizy kakaowe z kremem dyniowym
(składniki na ok. 10 sztuk już złożonych ciastek)
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 10 g gorzkiego kakao
  • 80 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
Wszystkie składniki umieścić w misie i szybko wyrobić ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez min. 30 min.
Po tym czasie wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować wałeczkiem na ok. 5 mm i wykrawać dowolne kształty.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-13 min.

Gorące ciastka zdjąć z blaszki i studzić na kratce.

Krem dyniowy
Wszystkie składniki zmiksować.
Przekładać ciastka.


Kuchenne gadżety: kratka do studzenia, wałek oraz wykrawaczka.
Ten ostatni kupisz tutaj.

5 komentarzy:

  1. choć słodyczy nie lubię, te markizy podbiły moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie dynie, wszędzie ;) ale te ciasteczka wyglądają rewelacyjnie, prawie jak dyniowe oreo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Serdecznie zachęcamy do dodania tego przepisu do dyniowej akcji na zBLOGowani.pl. Zbieramy najlepsze dyniowe przepisy z blogów :)
    https://zblogowani.pl/akcja/dyniowe-przepisy

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger