21.09.2017

Glögg bezalkoholowy

To jest to!
Aromatyczny i mocno rozgrzewający napój na bazie owoców późnego lata.
Podstawę stanowi aronia, która wiruje z jabłkiem, pigwowcem japońskim, dziką różą, pomarańczą, śliwkami oraz imbirem.

Całość zwieńczają korzenne przyprawy - cynamon, kardamon, anyż i goździki.

Rozkosz dla podniebienia oraz spora dawka witamin dla naszego organizmu.
Polecam baaaaaaaaaaardzo!

Wpis został napisany we współpracy ze sklepem Garneczki.pl

Glögg bezalkoholowy
  • 250 g przemrożonej aronii
  • 1 średnie jabłko pokrojone w kawałki
  • 5 wypestkowanych śliwek
  • 7-8 owoców dzikiej róży (rosa canina)
  • 1/2 pomarańczy pokrojonej w plastry
  • 1 mały pigwowiec japoński pokrojony w plastry (można zastąpić 2 plastrami cytryny)
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 3 goździki
  • 3 owoce kardamonu
  • 1 l wody
  • 1 czubata łyżka miodu
Do garnka wlać wodę. Wrzucić owoce i przyprawy.
Włączyć palnik i doprowadzić do wrzenia.
Od momentu zawrzenia gotować jeszcze ok. 5 min.
Wyłączyć palnik i przecedzić glögg.
Dodać miód - wymieszać.
Podawać na ciepło.

 Garnek z silikonowymi uchwytami i przydatną miarką.
Zestaw do grzanego wina z hartowanego szkła.
Dostępny tutaj.

2 komentarze:

  1. niesamowity :) ale to musi być pyszne... nic tylko usiąśćw fotelu zimową porą z książką i takim gloggiem. aż szkoda, że tu w Hiszpanii śniegu nie ma.... ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger