16.08.2017

Sernik gotowany z jagodami

Jak już wiecie, serniki to moje ulubione ciasta.
Ostatnio namiętnie piekę jego przekładane wariacje z gotowaną masą serową.

Kruche, maślane, lekko korzenne blaty ciasta + konfitura jagodowa + masa twarogowa.
Całość skąpana kremową polewą z białej czekolady.

Gdyby był wyższy, stanowiłby doskonały... tort!
Zapraszam!

Przekładany sernik gotowany z jagodami
(składniki na formę 27x17)

Ciasto kruche
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g mąki krupczatki
  • 160 g zimnego masła pokrojonego w małe kawałki
  • 90 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki konfitury jagodowej 
Wszystkie składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na 30-45 min. do schłodzenia.
Po tym czasie wyjąć, podzielić na 2 części i wyłożyć blaszkę.
Piec bez obciążenia.

Pieczenie
Temperatura: 190ºC 
Czas: ok. 15 min.

Blaty ciasta przestudzić i posmarować konfiturą.
Na konfiturę wykładać gorącą masę twarogową. 

Masa twarogowa
  • 400 g serka twarogowego (użyłam Mój Ulubiony)
  • 1 budyń (40 g) o smaku biszkoptowym/śmietankowym 
  • 150 ml mleka
  • 2 roztrzepane jajka
  • 80 g masła
  • 5-6 łyżek cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Budyń rozpuścić w mleku. Odstawić.
Do garnka wrzucić masło i cukier.
Podgrzewać na wolnym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Dodać ser, skórkę, kardamon i wanilię i wymieszać.
Dodać jajka i dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać budyń - całość dokładnie wymieszać i zagotować.
Gorącą masę wykładać na upieczone blaty ciasta.

Polewa + dodatki
  • 100 g białej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 30 g masła
  • ok. 15 szt. herbatników
Czekoladę, mleko i masło umieścić w garnuszku i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Na  wierzchnią warstwę masy twarogowej wyłożyć herbatniki, a następnie polać je polewą.

2 komentarze:

  1. aaaallllleee pycha! robiłam niedawno podobny sernik ale na białkowych blatach makowych, muszę spróbować i Twojej wersji:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger