22.08.2017

Keks kawowo-orzechowy

A gdy jesień już się czai za rogiem i dni są chłodniejsze...
To kawy się chce, kakao z cynamonem albo herbaty ziołowej z sokiem malinowym.

I gdy upał odpuszcza w końcu, wieczory są dłuższe, to znajdzie się chwila, żeby piekarnik włączyć.
W domu zapachnie aromatycznymi przyprawami, jakoś tak przytulniej się zrobi.
I tak siadamy w fotelu, otuleni ciepłym kocem i delektujemy się orzechowo-kawowym, wilgotnym keksem.

Keks kawowo-orzechowy
(składniki na keksówkę 26x12)
  • 200 g miękkiego masła
  • 170 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych orzechów (włoskich, pekan, migdałów, laskowych)
  • 200 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 płaska łyżeczka gorzkiego kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 ml oleju
Wszystkie składniki umieścić w misie i zmiksować do powstania gładkiej masy.
Można to zrobić przy pomocy blendera kielichowego, bądź malaksera.
Miksować tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 55-60 min. (do suchego patyczka) 

Po upieczeniu studzić na kratce.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger