12.07.2017

Torcik czekoladowy pod orzechową kołderką

Czas na czekoladowo-orzechową rozpustę!
Ten tort jest kosmicznie dobry!

Wilgotne blaty mocno kakaowego ciasta, przełożone dżemem truskawkowym pod kołderką z orzechów i masła orzechowego :)

W punkt!

Torcik czekoladowy pod orzechową kołderką
(składniki na formę o średnicy ok. 19 cm)
  • 125 g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1,5 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/4 szkl. wody
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masło wrzucamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia.
Następnie dodajemy cukier, kakao i wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.
Powstanie płynna "czekolada". Rondelek zestawiamy z palnika.
Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Do masy czekoladowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Całość przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy.

Pieczenie:
Temperatura: 175ºC
Czas: ok. 35-40  min.

Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Przekrawamy na 2 blaty.

Orzechowa kołderka + dodatki
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • 70 g masła
  • 30 g masła z laskowych Primavika
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka wody
  • 130 g posiekanych orzechów (laskowych, włoskich, pekan, migdałów lub mix)
Spód ciasta smarujemy dżemem i przykrywamy drugim blatem.
Pozostałe składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewając, doprowadzamy do wrzenia.
Gorące orzechy wykładamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy w lodówce ok. 1h.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger