18.07.2017

Malinowe igloo

Po truskawkach nadchodzi sezon na maliny, jedne z moich ulubionych owoców.

Nie może wtedy zabraknąć tego deseru - lekkiej, biszkoptowej półrolady z delikatnym mlecznym kremem i świeżymi owocami.
Całość skąpana w cukrze pudrze i białej czekoladzie.

Ciasto fajnie się porcjuje - wygląda efektownie, więc śmiało można go przygotować na rodzinne spotkanie.

Oczywiście zamiennie można użyć innych owoców - świeżych, bądź z puszki.

Gorąco polecam!


Malinowe igloo
(składniki na formę 20x30)
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej (25 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (8 g)
  • 2 łyżki cukru (40 g)
  • szczypta soli
  • 80 ml wody z 2 łyżkami soku z cytryny - do nasączenia
Mąki przesiać. Odstawić.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciągle miksując dodawać po 1 łyżeczce cukru.
Gdy powstanie błyszcząca, gęsta masa dodawać po 1 żółtku, ciągle miksując.
Na koniec wsypać mąki i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać.

Pieczenie
Temperatura: 180ºC
Czas: ok. 12-15 min.

Gorący biszkopt wraz z papierem przełożyć do keksówki i gdy lekko się przestudzi, wsadzić w niego 2 naczynia, aby dokładnie odbić kształt iglo.
Nie trzymać długo naczyń na cieście, aby się nie zaparowało.
Gdy ciasto się wystudzi, odkleić papier do pieczenia, ponownie wsadzić do keksówki i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

Krem + dodatki
  • ok. 150-250 g świeżych malin
  • 250 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 150 g mocno chłodzonego serka mascarpone
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 sztuki pokruszonych maślanych herbatników 
  • cukier puder do oprószenia
  • 50 g białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Śmietankę, serek i cukier puder ubić na gładki krem.
Na końcu dodać mleko w proszku i zmiksować na najniższych obrotach.
1/2 kremu wyłożyć do ciasta (pozostawionego w keksówce) i ułożyć maliny.
Na to wyłożyć resztę kremu i posypać herbatnikami.
Wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyłożyć ciasto do góry dnem na paterę/deskę, obsypać cukrem pudrem i polać czekoladą.

2 komentarze:

  1. a ja mam pytanie. Poniewaz nie przepadam za bardzo za biala czekolada, a tu jej calkiem sporo, to czy razem z malinami, moge jakis mus z malin dac, lub krem ? wiem, ze tu chodzi tez o wyglad, ale bardziej zalezy mi na walorach smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada jest tylko na górze, jako polewa, w kremie jej nie ma. Oczywiście możesz dać mus, krem, sam cukier puder :)

      Usuń

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger