28.06.2017

Galaktyczne babeczki

Babeczki galaktyczne były przygotowane z myślą o 3cich urodzinach małego Leona.

Są bardzo delikatne - piaskowe, wilgotne, puszyste.

Wierzch stanowi krem na bazie serka mascarpone z galaktyczną posypką i wstążką z żelki.

Całość stanowi efektowne połączenie - podrzucam pomysł na dekorację :)


Babeczki galaktyczne
(składniki na 12 sztuk)
  • 140 g miękkiego masła
  • 105 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 g jogurtu typu greckiego
  • 25 g zmielonych migdałów
Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puch.
Dodajemy po kolei jajka, po każdym szybko miksujemy, jedynie do połączenia się składników.
W tym momencie możecie mieć wrażenie że ciasto jest zwarzone.
Nie przejmujcie się tym - nie ma to wpływu na ostateczny wypiek.
Następnie dodajemy przesianą mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.
Dodajemy jogurt i wiórki.
Miksujemy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników.


Pieczenie:
Temperatura: 160ºC
Czas: ok. 30-35  min.

Krem + dodatki
  • 100 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • niebieski barwnik spożywczy - według uznania
  • na posypkę: 2 łyżki wiórków kokosowych, cukrowa posypka, cukrowe gwiazdki
  • długie żelki "wstążki" przecięte na pół i nabite na krótką wykałaczkę
Wszystkie składniki na posypkę wymieszać w miseczce. Odstawić.
Serek, śmietankę, cukier i barwnik ubijamy na gęsty krem.
Smarujemy wierzch babeczek, które następnie maczamy w posypce.
Wbijamy wykałaczkę z żelką i wstawiamy do lodówki na ok. 1 h. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger