04.05.2017

Tarta truflowa

Słodka, krucha, chrupiąca!

Ta tarta to niesamowite połączenie smakowe: karmel, solone krakersy, czekoladowy ganache i trufle <3


Czeko odlot!

Musicie spróbować!


Tarta truflowa
(składniki na formę 35x11)
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 30 g mąki krupczatki
  • 80 g zimnego masła
  • 45 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Wszystkie składniki umieścić w misie i zagnieść ciasto.
Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić przez 30-45 min.
Następnie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.
Ponownie schłodzić ok. 10-15 min.

Po tym czasie nakłuć ciasto widelcem i obciążyć (przykryć folią aluminiową/papierem do pieczenia i wysypać na to np. suchą ciecierzycę/groch/fasolę/ryż).
Nie smaruję formy masłem, ani nie wykładam papierem. 
Mam jednak formę nieprzywierającą. 
Sami musicie określić czy Wasza forma tego wymaga.

Pieczenie I
Temperatura: 180ºC
Czas: 12-13 min. 

Uwaga!
Następnie należy zdjąć obciążenie z ciasta i piec ciasto kolejne 5-7 min. (do zezłocenia).

Ganache + dodatki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%/36%
  • 45 g masła
  • 4 łyżki masy kajmakowej
  • ok. 5-6 sztuk solonych krakersów
  • ok. 5-6 sztuk cukierków typu trufle
Czekoladę, śmietankę i masło roztopić w kąpieli wodnej na gęsty krem.
Na schłodzone ciasto wyłożyć masę kajmakową, a na nie krakersy.
Następnie wylać ganache a w niego wtopić pokrojone na kawałki cukierki.
Schłodzić przed podaniem min. 1 h.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger