09.05.2017

Piegusek z białek

Piegusek to ciasto na bazie białek.
Więc jeśli macie nadwyżkę w zamrażarce, a nie przepadacie za bezami, to jest właśnie wypiek dla Was!

Ciasto jest wilgotne, sycące i lubiane przez dzieci.

Można je upiec z samym makiem lub z dodatkiem wiórków kokosowych.

Polecam!
Piegusek z białek
(składniki na tortownicę o średnicy ok. 19cm lub keksówki 30x11)
  • 200 g białek (białka z ok. 6 jaj)
  • szczypta soli
  • 110 g cukru
  • 130 g mąki pszennej typ 450
  • 130 g suchego maku niebieskiego (bądź suchego maku mielonego)
  • 130 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 20 ml oleju (użyłam z pestek winogron)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok z 1/2 cytryny (można pominąć)
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
Łyżka po łyżce dodawać cukier, następnie dodać przesianą mąkę, mak i wiórki - delikatnie wymieszać.
Wlać masło, olej i sok z cytryny - delikatnie wymieszać. 
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku.

Pieczenie
Temperatura: 180°C
Czas: ok. 45-55 min. (do suchego patyczka)

Studzić w formie.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger