31.05.2017

Lemon curd

Wiosenny i orzeźwiający krem, który z pewnością urozmaici wiele wypieków i deserów. 

Sprawdzi się w tortach bezowych, biszkoptach, a nawet deserach pucharkowych lub po prostu jako sos do lodów.

Bardzo szybki i prosty w przygotowaniu.

Warto mieć go w lodówce.
Lemon curd
  • 3 żółtka
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok z 1 cytryny
W garnku umieszczamy żółtka i cukier - łączymy rózgą kuchenną do powstania kremowej, jasnej masy.
Włączamy palnik i, ciągle mieszając, podgrzewamy.
Po chwili dodajemy masło i sok z cytryny.
Mieszamy do rozpuszczenia się masła.
Podgrzewamy do zagotowania, aż krem zacznie gęstnieć.
Wrzucamy skórkę z cytryny i całość przecedzamy przez sito.
Chłodzimy curd. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Cake Caprice , Blogger